Ballong

Luftballongens historia

Luftballong är ett av de allra första färdmedel som uppfanns, men är ännu idag inte någonting som man vanligtvis använder sig av när man vill förflytta sig från en plats till en annan. Idag är istället en ballongfärd någonting exklusivt och en upplevelse för livet enligt många.

Redan 1783 så lyfte den första luftballongen från marken och detta skedde i Paris på förgården till slottet Versaille. En stor skara adelsmän och kungligheter hade samlats för att få se det största föremålet någonsin lyfta mot skyn. De som hade tagit initiativ till att bygga ballongen var brödraparet Montgolfier. Dock var det inte dessa som fick åka iväg på den första turen, utan passagerarna i premiärfärden var en tupp, en anka och ett får.

När ballongen skulle lyfta använde man ulltestar, hästlort och en mängd andra material för att försöka få upp en rykande eld som skulle få ballongen att lyfta. Bröderna trodde nämligen att det var just röken som fick ballongen att lyfta och deras användning av material att antända bidrog till att en stor svart rök uppstod. Dock fungerade deras antaganden och den stora publikskaran ljublade när ballongen lyfte och flög hela 500 meter upp i luften. Efter en sträcka på 3 kilometer landade ballongen och alla tre passagerare verkade ha klarat resan utmärkt.

Bara ett par månader efter denna premiärresa så gjordes den första resan med en mänsklig passagerare. Detta var den då 29-årige naturvetaden François Pilâtre de Rozier som lyfte med ballongen til len höjd på 26 meter. Den relativt lilla höjden berodde på att ballongen var fäst med ett rep vid marken. Den första fria flygningen gjordes en månad senare och även då med de Rozier som passagerare. Denna gång var han dock inte ensam utan hade markgreven François-Laurent d'Arlandes med sig i ballongen. Ballongen kom upp på 1 kilometers höjd och flög ca 9 kilometer över Paris innan den landade. Bröderna Montgolfier blev båda adlade tack vare deras uppfinning och fick en mängd olika utmärkelser. Dock sägs det att det endast var en av dem som själv fick flyga med ballong under sin livstid.

Nästa gång du besöker den underbara staden Paris kan du alltså titta upp mot himmelen och tänka tillbaka till historien då den första ballongfärden tog plats över staden. Paris är i övrigt en otroligt vacker stad där det finns mycket att se och upptäcka. Utöver shopping, mat och vackra byggnader finns det självklart andra saker att underhålla sig med på sin resa.