Ballong

Säkerhet vid ballongflygning

Det är inte svårt att flyga luftballong, inte som passagerare. Du kan flyga ballong på flera ställen i Sverige bland annat Stockholm där den största ballongflygningsverksamheten finns. 25 000 människor vågar sig på att flyga ballong varje år. Det är väldigt lite med tanke på att det bor över 9 miljoner människor i Sverige.

Om man väljer att tacka nej till ballongflygning kan det ha att göra med allt från säkerhet till höjdrädsla. Det kan låta läskigt att stå i en korg som flyger högt över städerna. Frågor man ställer sig själv kan vara: Kommer korgen välta? Vad händer om vi störtar? Tänk om det går hål på ballongen? Dessa frågor har alla ett svar. Korgen välter aldrig förutom vid en speciell landning där man drar korgen mot marken så att den välter. I luften är korgen spänd till ballongen med 28 lastband. Det finns ingen chans att den skulle råka välta. Om något skulle gå fel, till exempel att ett hål i ballongen inträffar, så kommer det att pysa ut varm luft vilket får ballongen att sjunka. Det enda som piloten kan göra då är att försöka styra ballongen till ett ställe där det går att landa. Beroende på hur stort hålet är så går det självklart olika fort ner till marken. Oftast är dessa hål små och de flesta som varit med om liknande har överlevt. Säkerheten i ballongflygning är stor. Det står inte dagligen om olyckor involverande ballongflygning i tidningen. Att flyga ballong medför liten risk.

Ballongflygning brukar ha en åldersgräns på 8-12 år beroende på vart och hur länge man flyger. Barn som vill springa runt och inte har tålamod bör inte följa med under flygturen. Luftballonger går inte särskilt snabbt då den flyger med vinden. Blåser det kraftigt hår ballongen snabbare, är det stiltje går det långsamt. Den högsta hastigheten är 300 meter i minuten och en luftballong får flyga så högt som 35 kilometer upp i luften.